Het einde van de zomervakantie, betekent de start van een nieuw schooljaar en vaak heel wat andere hobby's en activiteiten.
Voor de één leuk, voor de ander wat minder, maar voor iedereen is het opnieuw wennen aan het nieuwe ritme. En dat kan wel wat stress met zich meebrengen.
Hier enkele tips voor een rustige start, of beluister het interview van 28-08-2023 met Leen en Michaël hierover op radio Nostalgie:
1. Maak je nieuwe weekschema visueel
Zeker voor gezinnen met meerdere gezinsleden, is het handig om een weekschema uit te hangen in de keuken. Op dat schema zie je in één oogopslag wie welke activiteit heeft op welke dag. Zeker de eerste maand is dit erg handig.
Een nieuwe routine, een nieuw ritme heeft namelijk wat tijd nodig om ingebakken te raken.
Zo'n schema kan natuurlijk ook via een digitale agenda, zeker met tieners in huis, maar toch kan zo'n papieren weekschema heel handig zijn voor alle gezinsleden, jong en oud.
Hoe maak je zo'n weekplan?
Druk dit blanco weekschema af en vul in (5 personen)
Of maak een flexibele gezinsplanner zoals deze. Hoe je dat doet, lees je hier:
2. Chill weekends
Hou er rekening mee dat een nieuwe routine niet alleen tijd vraagt, maar ook energie, hoe goed je planning ook is. Hou de weekends zo rustig mogelijk.
3. Check schooltassen, sporttassen en schrijfgerei
In een ideale wereld is deze klus eind juni al gebeurd, maar leeg de schooltassen van het vorige schooljaar.
Wat je moet bewaren, lees je in dit blogartikel.
En wie weet vind je nog schatten, zoals deze 'boterham':
Kijk na of het basis schrijfgerei nog werkt.
Ook dit is bij voorkeur in juni reeds gebeurd, maar kijk na of de sportkledij is gewassen. Bekijk ook alvast of de sportschoenen nog passen, want die kinder- en tienervoeten kunnen tijdens de zomermaanden zomaar een maat groeien.
Budget-tip: koop niet te veel + kringwinkelshoppen
Ga nog niet holder de bolder een hele hoop nieuwe spullen kopen, maar koop enkel wat je zeker nodig hebt. Aan het begin van het schooljaar geven de leerkrachten door wat er echt nodig is.
Ga ook even langs de kringwinkel. Ze hebben er ook heel wat mooie schoolspullen.
4. Alles een plaats = iedereen verantwoordelijk
Organiseer je huis. Geef alles een vaste plaats die duidelijk, eenvoudig en logisch is. Zo kan iedereen zelf zijn of haar spullen vinden en terugleggen. Zo kan jong en oud meehelpen in het huishouden en is iedereen verantwoordelijk voor de eigen spullen.
Is er geen opbergsysteem, dan komt die last vaak op de schouders van één persoon (lees: meestal de mama) terecht.
Voor een goed opbergsysteem op maat van je gezin: schakel een opruimcoach in!
5. Weekmenu en 'preppen'
Een klassieker, maar eentje die echt werkt: maak een weekmenu en 'keep it simple'. Zo hoef je niet elke dag naar de winkel, en zet je in een half uurtje een warme maaltijd op tafel.
Voorbeeld
Ook 'preppen' kan heel wat tijd besparen en rust brengen in de avondrush: dat betekent dat je je maaltijd (deels) voorbereid op een andere dag of in het weekend. Zo kan je pasta koken voor 2 dagen, porties groenten of spaghettisaus invriezen.
Maar ook dat begint met een goede planning: het weekmenu.
Download hier jouw blanco weekmenu
6. Hét prikbord / whiteboard
Het weekschema met de activiteiten, het weekmenu, maar ook tijdelijke berichten over de start van het schooljaar van kind A, de hobby's van kind B, de benodigdheden voor de workshop van mama, ... Al deze zaken die je niet zomaar even in je digitale agenda stopt, en die handig zijn om visueel te maken, die hang je op. Op hét prikbord, of hét whiteboard, of dé koelkast.
Zo is al deze info zichtbaar en vindbaar voor iedereen en kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen.
Hulp nodig bij het organiseren van je huis of planning? Wij helpen je graag! Klik hier voor jouw persoonlijke hulp.
コメント