De diepvriezer is een super handig ding: je kan er een voorraad voedsel aanleggen en voor lange tijd bewaren of overschotjes invriezen. Zo heb je steeds iets in huis als het nodig is en gaat er minder voedsel verloren.
Of dat is toch de bedoeling.
Want het kan wel eens gebeuren dat je vergeet wat je in je vriezer stopte. Uit het oog, uit het hoofd. Dan blijkt de houdbaarheidsdatum al lang overschreden wanneer je eindelijk die zak erwtjes ergens onderaan en achteraan ontdekt.
En dat is jammer.
Hoe hou je het overzicht op de inhoud van je diepvries? Hoe zorg je ervoor dat je geen voedsel meer verspilt?
Keuze van de diepvriezer
Een diepvrieskist, daar kan heel veel in, maar is niet zo handig als je overzicht wil. Heb je toch nog zo'n grote vrieskist, dan kan je deze verder onderverdelen door bakken te gebruiken die je gemakkelijk kan verplaatsen.
Met een diepvriezer met lades is het eenvoudiger om het overzicht te bewaren. Dus als je voor de keuze staat, kies voor een exemplaar met lades.
Bewaar per soort
Bewaar je diepvriesproducten per categorie. Welke categorieën, kies je zelf, maar hier zijn enkele voorbeelden:
groenten
vlees - vegetarisch
vis
frituur
restjes / bereide gerechten
dessert
Heb je een diepvriezer met lades, label dan de lades per categorie. Heb je een diepvrieskist, werk dan met stapelbare bakken per soort.
Label en dateer
Label je zelf bereide voedsel voor je het in de diepvriezer stopt. Label het doosje of zakje met de datum van bereiding en benoem ook wat je invriest. Zelfs doorzichtige doosjes blijven niet altijd even doorzichtig in de vriezer. En het verschil tussen chili con carne en spaghettisaus is ook niet altijd even duidelijk.
Labelen kan je met speciale diepvriesetiketten, maar kan ook heel eenvoudig met een stukje plakband en een permanent marker.
Achteraan aanschuiven
Doe net zoals de rekken in de winkels worden gevuld: nieuwe producten plaats je onderaan en achteraan. Zo wordt het oudste voedsel eerst opgegeten.
Hou een inventaris bij
Extra handig is een overzichtelijke, magnetische, inventaris die je op je vriezer kleeft. Daarop hou je bij wat er in de vriezer zit.
Tip: leg of hang de bijhorende stift in de buurt, zodat je steeds je inventaris up-to-date kan houden.
Hou een jaarlijks diepvriesfestijn
Vele nieuwere diepvriesmodellen maken gebruik van een LowFrost- of NoFrost-systeem. Met deze systemen ontstaat er weinig of geen ijs meer in de vriezer. Het jaarlijks ontdooien is dan niet meer nodig.
Wie wel nog ijsvorming heeft, ontdooit de diepvriezer het best in de winter, op een heel koude dag of nacht. Dan haal je de diepvriezer leeg en zet je voedsel in bakken buiten. De vrieskoude neemt dan even de functie van je diepvriezer over.
Maak van de gelegenheid gebruik om de houdbaarheidsdatum van je voedsel te checken. En maak er een diepvriesfestijn van: een dagje, of enkele dagen, enkel eten wat uit de vriezer komt. Ideaal wanneer je geen zin, of tijd, hebt om te koken.
Ondertussen laat je de vriezer ontdooien, was je hem even uit, en plaats je alles wat overblijft overzichtelijk terug.
Bij modellen waar ontdooien niet meer nodig is, kan het toch ook goed zijn om af en toe een diepvriesfestijn te houden.
Voedsel te lang bewaren, is namelijk ook niet goed. Na gemiddeld drie maanden verliest voedsel toch zijn smaak.
Op https://www.voedingscentrum.nl/ vind je een duidelijk overzicht van wat je hoelang kan bewaren.
Brood – 1 maand
Groente – 1 jaar
tip: kook eerst de groenten kort
Fruit – 8-12 maanden
Vis – 3-6 maanden
Gevogelte – 3 maanden
Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Vlees – 2-9 maanden
Varkensvlees - 2 maanden
Gehakt - Lamsvlees - 3 maanden
Rundvlees - 9 maanden
Peulvruchten – 3 maanden
Rijst en kliekjes – 3 maanden
Je kan er ook gratis een diepvriessticker aanvragen als geheugensteuntje.
Extra tips
Nog enkele tips van chef Vadim Vesters:
Voorkom vriesbrand door zo weinig mogelijk lucht in je zakje of potje te laten wanneer je het invriest. Wanneer er nog te veel lucht aanwezig is, zal er veel ijs worden gevorm in je zakje of potje en wordt je voedsel droger. Stop je potjes goed vol, duw de lucht uit je zakjes of trek vacuüm.
Laat je voedsel ook eerst afkoelen. Ook dan krijg je minder ijs, en moet je vriezer minder hard werken, wat beter is voor het milieu.
Met deze tips hou jij je diepvries opgeruimd, veilig en lekker.
Nog meer tips vind je op deze blog.
Comments