Als we het hebben over opslag van je digitale documenten en foto's in 'de cloud' of op 'het internet', dan worden ook vaak de volgende woorden gebruikt: back-up, opslag en synchroniseren. Maar wat is het verschil nu eigenlijk? Wat betekenen die woorden?
OPSLAG
Opslagruimte (of in het kort 'opslag' genoemd) is de plaats waar jij je bestanden en foto's opslaat en dus ook bewaart.
De plaats waar bestanden en foto's automatisch worden opgeslagen, is het toestel waarmee ze worden gemaakt. Dit noemt men ook wel 'LOKALE OPSLAG'.
Maak je een foto met je telefoon, dan staat die op de opslagruimte van je telefoon. Maak je een document op je computer, dan wordt die op de opslagruimte van je computer bewaard.
Alleen zijn telefoons en computers geen bewaar-instrumenten. Ze dienen om mee te werken, om foto's en bestanden mee te maken, te bewerken, te raadplegen, maar ze dienen niet als archief. Daarvoor hebben ze beperkte ruimte én het is ook niet zo veilig: wanneer het toestel valt en niet meer opstart, ben je je documenten en foto's kwijt.
Gebruik je telefoon en pc / laptop dus enkel voor tijdelijke opslag: terwijl je aan de documenten werkt, of foto's die niet belangrijk zijn.
Je belangrijke documenten en foto's bewaar je op een veilige, andere plaats: de EXTERNE OPSLAGRUIMTE. Externe opslag kan op een online platform, een stick, of een externe harde schijf (= een schijf die niet in je computer/laptop zit). Of nog beter: allebei. En dit brengt ons bij onze volgende term:
BACK-UP
Je bestanden sla je dus best elders op dan het toestel waarmee je ze maakt. Maar dan heb je nog steeds maar één exemplaar van je foto en bestand. Wat als er iets misloopt met die opslagruimte: je externe schijf gaat stuk, of je hebt geen internetverbinding?
Het is daarom aangeraden om steeds een kopie van je bestanden en foto's te bewaren, op een ander platform, ander toestel dan je originele exemplaar. En dat is dan: de back-up. Een kopie van het origineel op een andere, veilige plaats.
Een back-up kan via
een tweede externe schijf
een kopie van de externe schijf in 'de cloud'
een kopie op een harde schijf van wat je in 'de cloud' bewaart.
Handig is de combinatie van een online platform en een externe schijf. Zo heb je de mogelijkheid om je bestanden altijd en overal te raadplegen, maar heb je ook een fysieke schijf in handen voor als internet niet voorhanden is of het online platform om een of andere reden verdwijnt.
Kies je liever één van de twee, dan is online opslag de veiligste manier, maar een externe schijf is dan weer altijd bereikbaar omdat deze niet afhankelijk is van een internetverbinding.
Er zijn er die zelfs aanraden om 3 exemplaren van bestanden of foto's te bewaren. Zo kan je kiezen voor een online platform, een externe harde schijf én een kopie van die schijf die je in een andere woning bewaart, bijvoorbeeld bij vrienden of familie.
Het lijkt misschien wat overdreven, maar als het gaat om je foto's, dan lijkt dit geen overbodige luxe.
Het is dus belangrijk om een veilige opslagruimte te kiezen en te zorgen voor een back-up (of twee). Maar het is wel een werkje om telkens kopieën, en kopieën van kopieën te nemen.
Tenzij je dat werkje automatisch laat gebeuren.
Als je voor online opslagruimte of netwerkschijf (= externe schijf die via het internet is verbonden met je pc/telefoon) kiest, kan je in veel gevallen namelijk kiezen voor een automatische back-up van zelf gekozen mappen op je laptop / pc.
SYNCHRONISEREN / SYNCHRONISATIE
Maar wat is dan het synchroniseren van bestanden en mappen?
Synchroon betekent tegelijkertijd, denk maar aan synchroonzwemmers die dezelfde bewegingen moeten uitvoeren op hetzelfde moment.
Het synchroniseren van bestanden en foto's gebeurt doorgaans via een internetverbinding en is dus van toepassing bij opslag op online platformen of netwerkschijven.
Wanneer je kiest voor synchronisatie dan
wordt er een kopie gemaakt
en wordt die kopie voortdurend vergeleken met het origineel
Dat wil zeggen: wanneer je iets in de ene map wijzigt, dan zal dat ook wijzigen in de gekopieerde map. Verwijder je een bestand op de ene locatie, dan wordt het ook verwijderd op de andere locatie.
Bij synchronisatie heb je dus voortdurend een exacte kopie op twee verschillende locaties. Bewerk je een bestand op locatie 1, dan wordt het ook op locatie 2 geüpdatet en omgekeerd. Het nadeel is: verwijder je een bestand op de ene locatie, dan wordt het ook op de andere locatie verwijderd. Je hebt dus geen echte 'back-up' voor als je per ongeluk een bestand zou wissen.
Bij een back-up worden bestanden met dezelfde bestandsnaam wel steeds geüpdatet, maar bestanden die je verwijdert op de originele locatie, blijven op de back-up-locatie staan. Dat kan een voordeel zijn, maar kan ook een rommeltje van verouderde bestanden geven.
Een tip: benoem je bestanden met 'versies'. Bijvoorbeeld: verslag vergadering - versie 21-10-2024, of verslag vergadering - finaal. Zo kan je je back-up gemakkelijker opruimen als je dat wenst.
Waar je voor kiest, back-up of synchronisatie, hangt helemaal af van jouw situatie en voorkeur.
Wens je hulp bij het installeren van de juiste opslag, back-up en synchronisatie? Neem contact op, we helpen graag!
Komentarze